Руският президент заяви, че Сеп Блатер заслужава Нобелова награда

Странна е необходимостта от съветване с Вашингтон при преговори от страна на Европа. Европа трябва да проявява по-голяма независимост и суверенитет. Това заяви руският държавен глава Владимир Путин в интервю за швейцарската телевизия RTS.

Той определи САЩ като основна причина за проблемите с бежанците в Европа. 

САЩ и имперската политика

Темата за САЩ и тяхната "имперска политика" също беше засегната, като Путин коментира, че както той, така и страната му не желае конфронтация, но ще защитава своите интереси. По негови думи Кремъл се стреми към стратегически баланс на силите по целия свят. 

"Дори американските наблюдатели са на мнение, че в политиката на САЩ е налице имперски уклон, което вреди на самите Съединени щати. Позицията ми не е продиктувана от някакъв антиамериканизъм. Уважавам и се отнасям с голяма любов към САЩ и американския народ. Но едностранните действия на Вашингтон и опитите за разпростиране на американската юрисдикция по цял свят са неприемливи и разрушителни за международните отношения", коментира Путин.

"САЩ, разбира се, са велика страна. Създаденото за няколко столетия от американския народ е наистина впечатляващо. Но това не значи, че днешното ръководство на САЩ има право да прави каквото си пожелае по света, да хваща някого и да го тикне в затвора, действайки на принципа "който не е с нас, е против нас", заяви още руският президент.

Той коментира и отношенията между ЕС и САЩ, като заяви, че Европа трябва да бъде по-независима от Вашингтон.

Виж още: 5 причини популярността на Путин да расте

Президентът на ФИФА Сеп Блатер заслужава Нобелова награда

Vladimir putin i sep blater

"Хора като г-н Блатер или други ръководители на големи спортни федерации, както и на Олимпийските игри, заслужават специално признание", заяви Путин и добави, че ако някой заслужава Нобелова награда, това са тези хора.

Путин вече на няколко пъти демонстрира топло отношение към Блатер, чиято организация попадна по-рано през годината в центъра на най-големия корупционен скандал, който спортът помни в близките десетилетия. Част от разследването срещу ФИФА включваше именно избирането на Русия за домакин на Световното първенство през 2018 г. 

Поставянето под съмнение на легитимността на този избор провокира Путин да защити на няколко пъти Блатер и да изрази критика към властите в САЩ. 

Виж още: Докато си играем на пропаганда, хунвейбините ще дойдат

"Всички знаем ситуацията около г-н Блатер. Не искам да изпадам в подробности, но не вярвам и на една дума от това, което се говори за него и участието му в корупционни схеми", коментира в интервюто Путин.

Източник: RTS, Би Би Си Спорт, "Стандарт"