Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията

Прокуратурата няма да проверява твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в интервю пред проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал" преди няколко дни. Това заяви пред "Дневник" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Тя уточни, че след като Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията.

В интервюто си пред "Капитал" Василев посочва конкретни фирми, имена и сделки, които са ощетили България. По негови думи в България има два клана - на Пеевски и на премиера. 

Банкерът коментира още схемите около продажбата на "Виваком", определяйки я като "апотеоз на срама". Също така той коментира, че след 2009 г. в Бългаеия няма корупция, а има "мафия на власт".

В коментар за интервюто бившият министър на провосъдието Христо Иванов написа на профисла си във "Фейсбук", че е задължение на държавното обвинение да провери твърденията на банкера. "Не е необходимо да вярваме на Василев с цялата му окаляност. Най-сетне стигаме до нивото на проверими твърдения, направени от непосредствен участник и наблюдател с името му (а не изтекли през трети лица)", коментира Иванов.

Виж още: Цветан Василев: Аз съм всичко друго, но не и крадец

В интервю за Би Ти Ви пък вътрешният министър Румяна Бъчварова пък на свой ред определи интервюто като политическа атака срещу премиера, целяща да подрони резултата на ГЕРБ на изборите за президент. 

"Защо трябва да вярваме на този човек, след като той излъга толкова много българи?", попита тогава риторично Бъчварова.

Въпросът е, че на такива твърдения не трябва да се вярва. Поне не сляпо. Такива твърдения трябва да се проверяват от прокуратурата. 

Източник: "Дневник"