Матео Ренци заложи всичко на победа в референдума за конституционни промени, но загуби след висока активност и наказателен вот

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като претърпя съкрушителна загуба на референдума за конституционни промени в неделя. При изключително висока за италианските стандарти избирателна активност - близо 70%, гласоподавателите се обявиха против промените, срещу които министър-председателят беше заложил поста си.

41-годишният Ренци обеща да напусне, ако изгуби референдума, и нямаше друг ход, освен да изпълни обещанието си.

"Загубих и го казвам силно и ясно, въпреки, че имам буца в гърлото си, защото ние не сме роботи. Не успях да спечеля, но ви моля да повярвате, че направих всичко по силите си", заяви 56-ият италиански премиер, който дойде на власт преди по-малко от три години.

Виж още: Борисов официално подаде оставката на правителството

Около 50 млн. италианци имаха право на глас дали да подкрепят или да отхвърлят пренаписването на 1/3 от конституцията на страната. Референдумът беше инициатива на Матео Ренци, според когото промените биха улеснили значително законодателния процес. 

Противниците на плебисцита - начело с опозиционното движение "Пет звезди", - обаче смятаха, че реформите ще доведат до хаос и до концентрация на властта в ръцете на министър-председателя.

Допитванията на изхода от изборните секции, т.нар. "екзит пол", сочат, че около 60% са гласували с "Не". След обявяването на резултатите еврото се срина в търговията спрямо долара.

Вотът се смята за наказателен срещу политиката на Ренци - и за успех на популистките партии в Европа, отбелязва БНТ. Третата по големина икономика в eврозоната даде ясен сигнал за техния възход и сега тръгва по пътя на политическата нестабилност.

Виж още: Крайната десница в Австрия изгуби президентския вот

Победата на кампанията "Не" е важен сигнал, че хората са уморени от политиката на съкращения, от неолибералната политика на Ренци и предишните правителства, коментираха противници на референдума.

Големите победители от вота са популистките и евроскептичните формации като "Пет звезди" и "Северна лига". Лидерът на движението "Пет звезди", комедийният актьор Бепе Грило заяви, че е готов да управлява страната, а Матео Салвини от антиимигрантската Северна лига определи референдума като "победа на хората".

А депутатът от "Пет звезди" Луиджи ди Майо отбеляза: "Днес изгуби арогантността на властимащите през последните години и ние ще се поучим от техните грешки, когато сформираме правителствена програма и екип. От утре ще работим за създаването на бъдещо правителство."

Дали страната ще върви към предсрочни избори е решение, което трябва да вземе президентът Серджо Матарела. Очаква се той да поиска от Ренци да остане на власт поне докато парламентът приеме бюджет 2017 по-късно този месец.

А според анализатори днес Италия се събужда изправена пред заплахата от банкова криза, политически хаос и популисти, които са се устремили към властта.

По думите на Лука Тардели: "Глобализацията не е в услуга на всички сегменти в западните общества, особено що се отнася до нископлатените работни позиции. И хората искат контрол, контрол по границите, контрол на собствената си съдба и на политическата си система. Ключовата дума е суверенитет!"

Би Би Си отбелязва, че реформаторът Ренци е бил единственият премиер с виждане за бъдещето на ЕС и отново напомня, че освен евентуален предсрочен вот в Италия, догодина избори с непредсказуем изход предстоят още във Франция, Германия и Холандия.

Най-вероятен наследник на Ренци е финансовият му министър Пиер Карло Падоан.

Източник: БНТ, Би Би Си