Офанзивата срещу "Ислямска държава" успя да превземе града за 265 дни, но на цената на сериозни жертви

Иракският премиер Хайдер ал-Абади обяви победа в "освободения" град Мосул. Продължилата 265 дни обсада на историческия град е пред своя финал, като само на отделни места в града все още се крият бойци на "Ислямска държава", включително около 50 метра по протежение на река Тигър в близост до квартал Баб ал Тауб, съобщава журналът за актуални военни конфликти De Re Militari, който отразява офанзивата още от първия ѝ ден.

Абади "пристигна в освободения град Мосул и поздравява героичните бойци и иракския народ за постигането на голямата победа", се казва в изявление на кабинета му, цитирано от АФП.

Подкрепяни от международна коалиция начело със САЩ, иракските сили водят от октомври 2016 г. широка офанзива за прогонване на ИД от Мосул, втория по големина град в Ирак, който джихадистите завзеха през юни 2014 г.

Иракските сили започнаха кампанията си за освобождаване на населеното място през октомври, като задържаха източната му част и започната битката за западната част през следващия месец. За цялата кампания Международната коалиция и Ирак са нанесли 29 хил. въздушни удара срещу цели в Мосул и околните територии за 265 дни битка - средно по 109 на ден.

Дори в последните дни на битката, хиляди цивилни останаха в капан в Стария град, а тези, които избягаха, оставиха след себе си загинали роднини и приятели.

Според данните на ООН 920 хил. цивилни са напуснали домовете си в Мосул, като 700 хил. са все още разселени. Половината живеят в 19 лагера около града. 

Източник: De Re Militari