По думите на премиера се прави всичко възможно така че да бъдат защитени границите на ЕС

300 военни ще бъдат изпратени допълнително да охраняват държавната граница. Това каза пред журналисти на учебния полигон "Ново село" министър-председателят Бойко Борисов, който откри Многонационалното тактическо учение "Ответен удар 16".

Премиерът заяви, че държавата заделя пари и за превантивна дейност срещу незаконното преминаване на границата. Той посочи, че има ежедневна комуникация на най-високо политическо и професионално равнище между България и съседните държави по миграционния проблем.

По негови думи на ден на границата се залавят между 90 и 100 души и всеки, който мине от гръцка или турска страна на наша територия, бива залавян. 

Бойко Борисов каза още, че дейността на т.нар. доброволчески гранични отряди трябва да бъде канализирана в рамките на взаимопомощта с държавата.

Той обясни, че се прави всичко възможно така че да бъдат защитени границите на ЕС.

Трябва да се внимава да не се насочи политиката към религиозни войни, там оправяне няма, каза още премиерът и добави, че в момента министрите на отбраната и вътрешните работи ежечасово комуникират с колегите си от съседните държави, за да се контролира бежанският поток. 

България е отворена само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Всичко останало е затворено, посочи премиерът.

Tomislav donchev s avtomat v ratsete

Благодарност към гражданските патрули

Вчера той благодари на гражданските отряди, които се организират да залавят нелегални имигранти, и подчерта, че всяка помощ към държавата е добре дошла. Премиерът все пак уточни, че тези организации не трябва да превишават правата си и закона.

"Лично разговарях с тях, казах им, благодарих им. Изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва. Държавата е наша, обща. Всеки, който помогне, само едно "благодаря" заслужава", каза Бойко Борисов.

Неовият зам.-председател в ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пък заяви, че страната ни трябва да проявява хуманно отношение към чужденците. 

"Смятам, че гражданите трябва да подават съответните сигнали и информация, а правоохранителната система да реагира максимално бързо и да може да залавя подобни групи. Аз смятам че трябва да защитим и да имаме хуманно отношение към тези групи на чужденци, които влизат на територията на страната", каза той.

БХК отвръща на удара

Междувременно стана ясно, че от правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК) подготвя сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради изказванията му за отрядите по границата, които осъществяват арести на мигранти.

Според юристите от БХК с изявленията си Борисов осъществява съставите на следните престъпления:

• чл. 162, ал. 1 НК - чрез слово и средства за масова информация подбужда към дискриминация и насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност

• чл. 320 НК - явно подбужда към извършване на престъпление чрез проповед пред множество хора или по друг подобен начин.

Сигналът ще бъде отворен за подписване от всеки, който е заинтересуван. Той вероятно ще е готов във вторник и ще бъде публикуван, а на 14 април и ще бъде изпратен до Цацаров.

Източник: "Дарик", OFFnews