Проверки показват, че 43% от бензиностанциите предлагат гориво, което е в отклонение от нормата

Почти половината бензиностанции в България продават некачествено гориво, а 549 изобщо не са били проверявани през последните 10 години. Това обобщи пред Нова телевизия шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков след проверките по бензиностанциите последните три месеца.

Резултатите от проверките ще бъдат изпратени в прокуратурата заедно с данни за измамите, записи от камери и др. Бензиностанциите на територията на страната са 2 700. Има и неизвестен брой ведомствени, които постоянно растат.

Според Цанков некачествени горива се откриват дори и в големите бензиностанции, но въпреки това основният проблем е в малките ведомствени бензиностанции, в които хората зареждат, заради по-ниските цени.

Система за измами при проверките

Допреди няколко месеца отклоненията от взетите проби не са надвишавали 8%, но при последните 120 проверки са стигнали 43%. Причината обаче не е в бум на измамите напоследък, а в наличието на стройна схема за измами при проверките и предлагането на бензин и дизел, която е подпомагана и от хора от самата агенция.

Проверките са показали още, че 549 бензиностанции изобщо не фигурират в списъка на Агенцията за метрологичен и технически надзор. Цанков отдаде това на дадени подкупи, срещу които тези обекти да бъдат премахнати от базата данни.

Проверките

Скандалните разкрития идват, след като през юни "тайни клиенти" от метрологичната агенция доказаха, че част от бензиностанциите лъжат с количествата горива. Сериозни разминавания и пропуски са били установени и при газовите станции, като в тях ще бъдат направени допълнителни проверки.

Инспекторите на агенцията са установили, че вместо чисто гориво някои от клиентите на бензиностанциите са купували смес от дизел и бензин, тъй като за превозването на двете горива е използвана една и съща цистерна. Открити са били и резервоари, скрити в земята и далеч от всякакъв данъчен или митнически контрол. Петролните фирми масово "забравяли" да сложат в горивото и задължителната биодобавка. При една от проверките инспекторите дори се натъкнали на колонка, на която се предлага бензин А92, докато от нея всъщност тече дизел.

Много от бензиностанциите се оправдавали, че когато получат горивото, то вече е с проблем. Затова е имало ревизия и на част от петролните бази.