Тийнейджърът беше в неизвестност от 10 юли, когато блъсна петима туристи с автомобил край Триград и избяга от местопроизшествието

Кристиян Младенов, който близо две седмици беше издирван в района на Триград, беше открит мъртъв от своя баща и чичовците си. Роднините на 16-годишното момче продължиха търсенето дори след като вчера издирвателните действия официално бяха прекратени.

Тялото му било намерено в събота следобед над пещерата Дяволското гърло и заради трудния достъп до мястото в операцията по изваждането му се включват алпинисти.

Предполага се, че тийнейджърът е паднал от скалите от няколко десетки метра височина. Основните версии са самоубийство или нещастен случай. Той познавал добре района и е възможно да се е подхлъзнал, докато се опитва да се укрие по високите места над селото в тъмната част на денонощието.

На 10 юли Кристиян блъсна петима туристи край Триград със семейния автомобил, който подкарал без шофьорска книжка - и избяга от местопроизшествието, без да разбере, че са само ранени.

След инцидента той изоставя мобилния си телефон и леката кола, в която била и приятелката му. Хуква към близката гора, където изчезва безследно. Обявиха го за общодържавно издирване, а издирването му се превърна в денонощна спасителна акция.

Дни наред, освен полицията, оборудвана с термовизионни камери, го търсиха негови роднини, спасители, доброволци и жители на Триград, припомня Нова телевизия. Периметърът на търсене се разширяваше непрекъснато, като водолази и пещерняци проверяваха всички водоеми и пещери в района, но не откриваха следа от ученика.

"Слез долу! Върни се при родителите си, защото ти си важен! И можеш да понесеш отговорността за грешката си", апелира към него в края на първата седмица вътрешният министър Валентин Радев.

Още тогава се чуха скептични гласове, че Кристиян няма да успее да се справи сам в пустошта без подходящи дрехи и прясна храна. В Триград той дошъл на гости при баба си и дядо си, иначе живеел в София.

В гората дори бяха разлепени листовки, които призоваваха избягалото момче да се предаде и го успокояваха, че не е отнел човешки живот и не бива да се страхува. Учителите му го описваха като отговорно дете и предполагаха, че се е скрил от чувство за вина.

"Реално съм притеснена за живота му. Той се превърна в изкупителна жертва", коментира пред Нова телевизия неговата класна и добави:

"Всеки колега, независимо дали класен ръководител или преподавател, може да мечтае да има такъв човек в час. Това е Кристиян. Изплаших се страшно много, защото това е дете, което има изключително болезнено чувство за отговорност. В този момент той е много уплашен за това, което е направил. Той си дава сметка за тежестта на провинението си и не зная колко време ще му бъде необходимо, за да се покаже."

Директорът на училището, където учи Кристиян, го определи като "природно интелигентно дете" и заяви: "Не мога да повярвам, че това е същият човек. Трябва да подходим към него като към дете, което  направило грешка."

Негова съученичка пък изказа мнение, че Кристиян едва ли сам е решил да подкара колата на баща си и вероятно някой го е подтикнал да го стори.

Имаше предположения, че заради близостта до границата може да се е укрил в Гърция. Разследващите не изключваха възможността Кристиян да е жив и здрав и да се крие, а негов близък да му помага.

Същевременно двама от ранените при катастрофата с негово участие все още са в болница, без опасност за живота. Пострадалите са категорични, че ще търсят правата си в съда.

Сред пометените от автомобила имаше и две деца. Шестгодишно момиченце се отърва с комоцио, а майка му - със спукана тазова кост.