Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова коментира, че по-високите цени на винетните стикери няма да отпаднат

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.

"Процедурата категорично е спазена и имаме документи за това. Нашият документ стоя на сайта за обществено обсъждане 15 дни. Няма заключения, че не е качен навреме. Това, което пише в експертизата на съда е, че той не може да каже кога и какво е качено. Затова поискахме втора експертиза и разпит на свидетели", обясни тя. 

"Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред", заяви Павлова. 

Павлова коментира, че за цените на винтетките били разгледани три хипотези – да се запази старата цена, колко биха били приходите при цена от 100 лв. и колко при 150 лв. 

Избрахме от трите предложени и анализирани варианта - средния, това е оптималната цена, каза тя.

Виж още: Двоен ръст в кражбите на винетки

"На нас ни трябват минимум 600 милиона годишно за поддръжка на пътищата. Но ако искаме да съберем толкова пари, цената на винетките трябва да скочи двойно. Който иска да пътува, трябва да си плаща за пътищата", каза още регионалният министър.

В Гърция сложиха тол такса за всички – мотори, коли, камиони. Ние не искаме да правим това в България, за леките коли няма да въвеждаме такса. У нас няма да има бариери, колите ще си останат на винетка, тя ще е електронна. Дали стикерът е платен ще се следи с камери, коментира още Павлова.

Миналата седмица магистратите отмениха поскъпването на винетните стикери от 1 януари 2016 г. Доводът им беше, че при определянето на новите цени не са били спазени важни законови процедури. Това потвърди решението на Върховната административна прокуратура, че има основание в жалбите срещу по-високите цени на винетните стикери.

Източник: Нова телевизия