Мастурбацията, позната още като самозадоволяване, ръкоблудство, ипсация или онанизъм, е въпрос, който е будил, а и все още буди много спорове и безпокойства.

Какво всъщност представлява тя? 

Мастурбация е действие, при което човек сам, чрез механично ритмично движение, наричано "дразнене", най-често с ръка, на половите органи или на някоя тяхна част, постига сексуално удоволствие. 

Вредна ли е мастурбацията?

През XVIII век швейцарският лекар С.А. Тисо издава книга озаглавена "За онанизма или болестите, дължащи се на мастурбацията". В нея авторът твърдял, че мастурбацията предизвиква изтощение на организма, безплодие, жълтеница, треска и смърт в ужасни мъчения.

Още през древността Хипократ, бащата на медицината, и Алкмеон (ученик на Питагор, известен древногръцки учен и лекар) са предполагали, че спермата на мъжа е изтичащо мозъчно вещество, и разбира се, е било естествено да се приеме, че неговата загуба ще се отрази неблагоприятно върху телесното и душевното здраве на мъжа. 

Тук като потвърждение са давали и примери, когато малоумни или душевно болни хора са видяни да мастурбират съвсем открито. Изводът, който те правят, сменяйки местата на причината и следствието, е: "Ето, той мастурбира и затова е станал малоумен".

И тъй като това много добре се е съгласувало с аскетичните нравствени норми и пуританизма на християнството, тези изводи са били добре дошли за обосноваване на християнската нравственост с "факти от естествените науки".

Виж още: Всичко за аналния оргазъм

Но каква е истината?

Всъщност вредата за здравето, която може да се свърже с мастурбацията, е в резултат на насаждания от остарялото възпитание страх от нейните последици. 

Единствено прекалено честият (всекидневен, по няколко пъти на ден) онанизъм заслужава медицинско внимание и то защото нерядко е проява на някакво разстройство или заболяване (психично или друго), което налага консултация с лекар и лечение.

На психолозите отдавна им е известно влиянието на онанизма върху психиката. Освен това, който го прави, много добре познава своето тяло, научава се да управлява организма си и да достига оргазъм, контролира приливите и отливите, възникнали по време на възбуда. 

Може да се каже, че отношенията с партньора му преминават на друго ниво, когато чувства увереност и е в състояние да каже на партньора си какво му доставя удоволствие. И заедно с това той разбира и приема потребностите и желанията на другата страна.

Ползите за здравето определно не са за подценяване:

- самозадоволяването води да нормализиране на сърдечносъдовата дейност;
- помага за излизане от депресия;
- отделя по-голямо количество ендорфин (хормон на щастието);
- подобрява съня и паметта, подсилва имунната система;
- подобрява тонуса и цвета на кожата.

Също така, множество сексологични проучвания доказват безвредността на мастурбацията. А именно:

- оргазмът е напълно еднакъв, независимо от пътя, по който е бил предизвикан - дали в резултат на полово сношение или мастурбация, или на еротични сънища и представи.

- мастурбацията не понижава силата на половото влечение и в никакъв случай не пречи на сексуалните контакти с хора от другия пол.

- повечето сексолози са на мнение, че мастурбацията при момичетата допринася в бъдеще за тяхната по-бърза и пълноценна сексуална адаптация след започване на полов живот.

- доказано е, че мастурбацията, сама по себе си, не се отразява върху поведението, паметта, способностите и здравето.

Разбира се, важно е да не се забравя, че мастурбацията не може за замени качеството на реалния секс с партньор.

Виж още: Как да свършите заедно