Във вторник парламентът гласува оставката на Искров и избира един от четиримата кандидати за гуверньор на Народната банка

От днес вече управителят на БНБ Иван Искров официално е в оставка, а парламентът ще я гласува следващата седмица.

Една дълго чакана оставка

Искров обяви оставката си с писмо до парламента още на 23 юни, но заяви, че не иска да оставя луфт в управлението на Централната банка.

Вчера бюджетната комисия изслуша четиримата кандидати за нов гуверньор на БНБ - Бисер Манолов, Виктор Йоцов, Григорий Вазов и Димитър Радев. Очаква се след гласуването на оставката на Искров един от тях да поеме БНБ - още следващата сряда.

Самото изслушване продължи повече от 3 часа, като кандидатите трябваше да представят пред депутатите концепциите си за управление Народната банка. По всяка вероятност във вторник ще бъде избран новият управител на банката.

Кандидатите за шеф на БНБ

Кандидатите са четири - Димитър Радев, подкрепен от ГЕРБ и от част от Реформаторския блок, кандидатът на другата част от Реформаторския блок - Бисер Манолов, номинираният от АБВ Виктор Йоцов, и Григорий Вазов, номиниран от Патриотичния фронт.

Общото, около което се обединиха всички кандидати, е, че страната ни трябва да върви към еврозоната.

"Реформата на банковия надзор е очевиден приоритет. Предвиждам пакетът от мерки за реформирането и развитие на банковия надзор да бъдат финализиран и одобрени от управителния съвет на БНБ и публично представени до края на месец септември. Най-важната стъпка е приемането на Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции", заяви пред депутатите Димитър Радев.

Виж още: Дянков: Иван Искров беше преизбран за управител на БНБ под натиск

"Най-важното е, че системата за ранно предупреждение не сработи, тя трябва да се извади от надзора на БНБ и да отиде към управителния съвет", коментира Бисер Манолов.

"На БНБ най-слабото звено беше надзорът, от което пострада цялата институция, заяви Виктор Йоцов.

Григорий Вазов пък смята, че новият управителен съвет трябва да направи анализ за действията на институцията за последните 3 години.

Източник: Нова телевизия