Бившият италиански премиер все пак няма да лежи зад решетките

Осъдиха бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Съдът в Неапол осъди магната на три години лишаване от свобода за корумпиране на сенатор. Решението е на първа инстанция и Берлускони най-вероятно ще обжалва.

Присъдата бе произнесена в отсъствието на обвиняемия.

Берлускони обаче няма да влезе в затвора, тъй като давността на престъплението изтича наесен, а адвокатите на бившия премиер са готови да обжалват.

Освен това на 78-годишния Берлускони се забранява за 5 години да заема държавни длъжности.

Престъпление и наказание

Осъдителната присъда е в следствие на престъпление от периода, в който Берлускони беше опозиция на правителството на Романо Проди между 2006 и 2008 г. 

Магнатът е платил 3 млн. евро на сенатора Серджо де Грегорио, за да премине в опозиция и по този начин да дестабилизира управляващата ляво-центристка коалиция. Де Грегорио бе избран през 2006 г. от партия "Италия на ценностите", участвала в управляващата коалиция на Романо Проди.

Виж още: Берлускони окончателно беше оправдан по "Бунга-Бунга" делото

След преминаването на сенатора в опозиция Проди през януари 2008 г. загуби мнозинството си в Сената и бе принуден да подаде оставка. След последвалите избори на власт се върна Берлускони, който е бил премиер на Италия общо четири пъти.

Източник: "Гардиън"