Депутатите приеха промените в Изборния кодекс в 12 без 5 и на второ четене

Само в двата вида мажоритарни избори - за кметове и за президент и вицепрезидент на България - в методиките за определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината. 

Също така отпадна ограничението за разкриването на до 35 секции в чужбина за държави членки на Европейския съюз. Това стана, след като днес парламентът прие на второ четене промените в Изборния кодекс - по-малко от две седмици преди президентските избори.

Миналия петък депутатите приеха на първо четене и така нареченият "консенсусен законопроект", постигнат след среща между партиите от управляващото мнозинство.

Той въвежда възможността за двата вида мажоритарни избори - за кметове и за президент и вицепрезидент, в методиката на определянето на резултатите да се зачита тежестта на отрицателния вот, отразен в квадратчето "Не подкрепям никого". 

Така се предвижда протестният вот да се отчита при определянето на изборните резултати при мажоритарни избори - за президент и за кмет, но няма да се брои при пропорционалните - за парламент, за представители в Европейския парламент и за общински съветници.

По-рано депутатите окончателно отхвърлиха възможността при необходимост в избирателни секции извън страната гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява в повече от една избирателна кутия.

Източник: Novini.bg