Депутатите приеха на първо четене пакет от мерки, който да спомогне за премахването на т.нар. "вечни длъжници"

Отпадане на 10-годишната абсолютна погасителна давност и ограничаване на негативните практики сред частните съдебни изпълнители, са сред промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които депутатите единодушно приеха на първо четене.

Това е част от пакета с мерки за ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители, банките и монополите, гласувани днес в парламента.

С измененията се подобрява процедура по призоваване на длъжника. Той трябва да бъде търсен най-малко три пъти на посочения от него адрес, като един от тях задължително да е в неработен ден.

Обвързва се несеквестируемият доход на длъжника с размера на минималната работна заплата. 

Единственият спорен момент е по отношение на станалият популярен в последните години чл. 417, който на практика позволява банките да изискат бързо задълженията, без съответният длъжник дори да разбере за това, като се избягва съдебен контрол. Сега текстът позволява банката да определи сумата, която смята, че ѝ се дължи, а длъжникът едва по-късно може по съдебен ред да оспори това вземане. 

Четирите законопроекта за промени в ГПК, внесени от ГЕРБ, "БСП за България", "Обединените патриоти" и "Воля", бяха лансирани от омбудсмана Мая Манолова.

След гласуването тя посочи, че с подкрепата си депутатите са дали ясен знак, че стоят на страната на обществения интерес, а не на частни икономически интереси. Тя отбеляза, че дяволът е скрит в детайлите и затова ще следи много внимателно работата по промените между първо и второ четене.

Манолова изрази надежда, че в нея ще се включат представители на граждански организации, на Камарата на частните съдебни изпълнители и на асоциацията на банките. Надявам се, че между двете четения няма да се промени философията на промените, коментира тя.

Източник: "Дарик", Агенция "Фокус"