Само за януари на континента са пристигнали близо 65 хил. души

И през 2016 г. бежанските вълни ще продължат пътя си към Европа. Очакваният брой на на мигрантите, които се очаква да дойдат на Стария континент тази година, може отново да достигне 1 млн. души, предава АФП.

Това се казва в доклад на базираната в Женева Международна организация по миграция (МОМ) 1 004 356 мигранти и бежанци са дошли в Европа през 2015 г. - четири пъти повече в сравнение с 219-те хиляди през предходната 2014 г.

Само за януари на континента са пристигнали близо 65 хил. души, като по традиция по това време на годината миграцията се забавя, отбелязва Джоел Милман, говорител на МОМ. 

"Ако тези темпове се запазят, през 2016 г. в Европа ще дойдат общо 780 хиляди мигранти и бежанци. Знаем обаче, че потокът се засилва през лятото, "така че нямаме основания да смятаме, че към края на тази година няма да има 1 милион (новодошли)", коментира Милман.

Виж още: Борисов: Незабавно трябва да се спре потокът на бежанци​

Тя отбеляза, че няма промяна в условията в страните, от които тръгват най-много мигранти и бежанци. Той посочи конкретно Сирия. "Разбира се, надяваме се на успех на мирните преговори (между режима и опозицията), но не виждаме фундаментални промени", посочва още Милман.

Говорителят на МОМ изрази дълбоко безпокойство по повод големия брой загинали мигранти. Над 370 човека вече са намерили смъртта си в Средиземно море край бреговете на Турция и Гърция от началото на годината, подчерта той.

Източник: АФП