За България всички показатели са в норма и институциите постоянно следят за промени в радиационния фон

След като в публичното пространство се появиха слухове за радиоционен облак от Чернобил, възникнал вследствие на горски пожар там, много хора изпаднаха в паника.

От Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона, поддържана от Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ обявиха, че поводи за притеснение няма и радиационните нива в страната не са повишени.

Няма място за притеснение,

увери и шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) ген. Николай Николов, цитиран от Нова телевизия.

Той обясни, че слуховете са плъзнали заради пожар в гора, близо до Чернобил. Пожарът обаче е локализиран. Няма повишени нива на радиация.

Фотогалерия: Пожарът край Чернобил в снимки

От институциите ни успокояват, че няма причина за притеснение, а в сайта на МВР са качени линкове, чрез които всеки може да следи в реално време радиационния фон както в Украйна, така и у нас.

Националният оперативен център на ГДПБЗН получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. От Агенцията за ядрено регулиране също увериха, че при тях няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване във връзка с информацията за пожар в района на Чернобил.

Оттам припомнят, че пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ "Чернобил". Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Голяма част от паниката е причинена от неприятния опит,

който страната ни има от инцидента в атомната електроцентрала Чернобил от 1986 г. Тогава управляващата партия успокоява хората, че проблем няма и радиационен облак няма да засегне България.

Партията дори раздава марули на хората, за да ги убеди, че проблеми няма, като причината е, че от БКП не искат да всяват паника сред населението. Вследствие на това случаите на ракови заболявания се повишават многократно, както и малформациите при новородените.

Източник: Нова телевизия, "Стандарт"