Плавателните акведуктите са водни мостове, върху които са разположени канали за малки кораби и лодки.

Най-популярният воден мост е „Магдебург“ в Германия – той е най-дългият и сред най-впечатляващите в света.

Плавателните акведукти водят началото си от 17 век, когато започват да се появяват съвременните канални системи.

Вижте четири от най-необичайните и великолепни водни мостове по целия свят:

Магдебург, ГерманияСнимка: WhiteDragon

Водният мост „Магдебург“ в Германия заслужава специално внимание. Отворен е през октомври 2003 г. и преминава над река Елба.

Със своите 918 метра това е най-дългият плавателен акведукт в света. Работата по него започва през 1997 г., като пълното завършване на конструкцията отнема шест години.Снимка: Patrick Schön

Строителството му струва 500 млн. евро. Мостът свързва пристанището в Берлин с пристанищата по река Рейн.

„Понткъсълте“, ВеликобританияСнимка: Arpingstone

Построен между 1795 и 1805 г. над долината на река Дий в Уелс, мостът е едно от най-големите инженерни постижения по онова време в света.

Това е най-дългият и най-висок акведукт във Великобритания. Включен е в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Акведуктът е с дължина 307 м, широчина 3,40 м и дълбочина 1,60 метра. Част е от 18-километрова водопроводна система.Снимка: Akke

Икономическото влияние на канала за региона е значително през първата половина на 19 век. Той позволява бързото развитие на въгледобива, металообработването и производството на вар.

Днес по него вече не се движат товари, но е популярно място за туристите.

„Бартън Суинг“, ВеликобританияСнимка: RuthAS

Tова е подвижен воден мост в Бартън на Ъруел, близо до Манчестър. Отварянето му позволява на големи плавателни съдове да преминават по разположения под него Манчестърски корабен канал, а по самия акведукт плават по-малки корабчета.Снимка: www.geograph.org.uk

Акведуктът, който е единственият с подобна система в света, се смята за сериозен подвиг на викторианското гражданско инженерство. Открит е през 1894 г. и продължава да е в редовна експлоатация.

„Бриар“, ФранцияСнимка: Michel CLAIR

662-метровият „Бриар“ над река Лоара е построен през 1896 г. и остава най-дългият плавателен акведукт в света до 21 век, когато Магдебург му отнема титлата.

Източник: Profit.bg