На поста тя заменя Йордан Янев

Със заповед на министър-председателя Ива Йорданова е назначена за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В досегашната си позиция на съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова тя отговаряше за агенцията, като е работила в тясно сътрудничество с екипа през изминалите два месеца.

Ива Йорданова е и ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 фейсбук групи на българи в чужбина.

Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия "Г. С. Раковски". Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел "Публична информация" на ООН в Ню Йорк.

Назначаването ѝ е свързано с необходимостта в кратки срокове да се организира работата на агенцията и да се съдейства на проверяващите органи, след като вчера беше освободен досегашният и.д. председател, а в институцията влязоха инспектори от дирекция "Главен инспекторат" на Министерски съвет.

Виж още: МС освободи шефа на Агенцията за българите в чужбина

Първата задача на новия заместник-председател е да осигури на проверяващите достъп до цялата информация, за да може в срок да се изготви доклад до премиера от страна на Главния инспекторат.

Освен че познава дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, Ива Йорданова има степен по национална сигурност и нейната експертиза ще бъде полезна в изпълнения на предписанията на Върховната административна прокуратура по отношение на процедурите за издаване на удостоверения за български произход.