Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че наличието на натовска военна техника в България не е продиктувано от нужда

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Така коментира ситуацията с американската военна техника на българска територия генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за БНР.

Той категорично заяви, че присъствието на натовски войски в Черно море и на българска територия е само и единствено част от военни учения и не е продиктувано от непосредствена необходимост.

"Искам да подчертая, че българите решават какво правим съвместно в страната ви. Всички трябва да разберат, че НАТО е тук, за да защитава всички съюзници, включително България на принципа "един за всички - всички за един". Не виждаме непосредствена заплаха за нито една държава-членка на НАТО, в това число за България", заяви Столтенберг.

Свят на опасност

"Ние живеем в променена и по-опасна среда на сигурност. Тя се дължи на заплахата от ИДИЛ на юг, на насилието в Ирак, Близкия изток и Северна Африка, което вдъхновява за терористични атаки в собствените ни държави - видяхме го в много европейски страни, включително в България. После идва съвсем различната заплаха от Изток, където виждаме една по-нападателна Русия, която от години инвестира значителни суми за отбрана и тежко въоръжение. Тя демонстрира желание да използва сила, за да променя граници, като анексира части от територията на съседна държава. Случаят с Крим е първият от края на Втората Световна война насам. Затова трябва да се адаптираме към по-опасната среда на сигурност. Точно това правят заедно България и НАТО", коментира още той.

Генералният секретар на Алианса също така изясни, че България сама решава от какво натовско оборудване или присъствие има нужда и никой не може да наложи чуждо присъствие в страната ни.

"Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учения и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери".

Решението на САЩ да предислоцира тежко въоръжение в България е взето на двустранна основа чрез споразумения със съответните държави, където отива тази техника, обясни Йенс Столтенберг.

Виж още: Ненчев: Още БСП е дала съгласие за американската военна техника

Ученията с натовска техника

"Целта на това преместване на машините е те да участват във военни учения в 7-те страни. Всъщност държавите скоро могат да станат и повече. Разбира се, за САЩ постоянното превозване и връщане на тежко въоръжение през Атлантическия океан всеки път, когато се провеждат тренировки, е много скъпа и неефективна процедура. Ето защо, причината за предислоцирането в Европа, е улесняването на ученията. За мен е важно, когато има по-напрегната среда за сигурност, да отвръщаме по отбранителен и пропорционален начин", добави генералният секретар на НАТО.

Източник: БНР