При жените процентът на сексуалните нарушения е дори по-висок

Между 30-40% от българските мъже имат проблеми с ерекцията, пише "Телеграф". Това заяви началникът на клиниката по ендокринология в МУ-София, проф. д-р Здравко Каменов.

Мит е, че тези проблеми се дължат само на напредването на възрастта. Те може да са индикатор на наличието на сериозни заболявания като сърдечносъдови проблеми, диабет, депресия, неврологични разстройства, психически проблеми и др. При диабет например засегнатите са около 45% от заболелите.

Според професор Каменов еректилните проблеми са отражение на съдовото здраве на мъжа. Например при повишеното кръвно налягане, промени в кръвообращението засягат пениса директно. Поради по-малките кръвоносни съдове в половия орган, проблемите в него предхождат проявлението на основното заболяване.

Проблемите извън България

Този висок процент не е изключение само за България. В САЩ например 52% от мъжете са с проблеми с ерекцията, според проучване направено сред 1300 анкетирани на възраст от 40 до 80 години. Най-тежко е положението в Япония, където от проблема са засегнати 81% от мъжете.

Сексуални нарушения при жените

Сексуалните нарушения при жените са дори повече от тези при мъжете. Те са свързани с намалено желание за секс, ниска възбуда, невъзможност за достигане на оргазъм и болки при полов контакт.