Всеки български гражданин в изборния ден може да гласува във всяка избирателна секция в която и да е държава, коментират от ЦИК

И на балотажа българите зад граница могат да гласуват без предварително подадено заявление за това, пише Novini.bg след сигнал от наши сънародници в чужбина. 

По техни думи от посолството ни във Великобритания са казали, че не може да се гласува, ако няма предварително писмено заявление за това. 

От Централната избирателна комисия (ЦИК) коментират обаче, че това изискване е отпаднало. 

"Категорично няма такова нещо. Всеки български гражданин в изборния ден може да гласува във всяка избирателна секция в която и да е държава", обяснява пред изданието говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 

По думите й пред секционната комисия се попълва декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Това е приложение 22 от изборните книжа за президентските избори. 

Още преди първия тур ЦИК информираха гражданите чрез сайта си, че "подаването на заявление за гласуване извън страната в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. е с цел определяне броя на избирателните секции и съставяне на избирателни списъци за образуваните секции".

Източник: Novini.bg