Нов правилник за униформите във вътрешното министерство

Край на късите поли в МВР. Униформите на служителките в силовото министерство вече изключват поли, които са над коляното. Това става ясно от проект на наредба за униформените във вътрешното министерство, цитиран от в. "Труд". 

Вече всички дами, работещи в структурите на МВР, ще носят само поли, чиято дължина трябва да е под коляното. Досега те бяха поне два пръста над коляното, показват снимките на униформите на сайта на министерството.

Според наредбата облеклото на главния секретар на МВР, на старши комисарите и на задграничните представители на ведомството трябва да са в черен цвят. Служителите от Националната полиция и на областните дирекции ще са в тъмносини униформи, както досега.

Униформите на различните професии в МВР

Униформите на граничарите остават в зелено, а тези на пожарникарите в графитеносиво и тъмносиньо. Антитерористите от Специализирания отряд за борба с тероризма, жандармеристите, както и специалните групи, които се използват при арести на опасни бандити ще носят черни мафиоти. Те и антимафиотите от ГДБОП могат да носят и камуфлажни дрехи. 

Разследващите полицаи, както и началниците на дирекции и заместниците им могат да носят цивилно облекло. При специални задачи редови служители също може да не носят униформи.

В проектонаредбата се упоменава, че униформите се осигуряват от бюджета на МВР. Там е записано, че при невъзможност да бъде изпълнена заявка за униформа на служител за календарната година, тя ще се осигури на по-късен етап при наличие на финанси.

Зимните униформи служителите на МВР трябва да носят от 1 октомври до 30 април, а летните - през останалото време. В зависимост от метеорологичните условия, шефовете може да променят тези срокове.

Виж още: Само полицаи с бели фуражки ще ни спират на пътя

В проектодокумента е записано, че във всяка служба ще има комисия от 7 души, която ще контролира дали униформените носят правилно и поддържат в добро състояние облеклата си. Забранено е служителите да продават или преотстъпват униформите си.

През май тази година правителството предостави допълнителни 5,5 млн. лева на МВР за осигуряване на униформи.

Източник: в. "Труд"