Сред мотивите на предложението е дублиране на административен и медицински персонал

Спешната помощ в столицата и в цялата софийска област да бъдат слети. Това предлага министърът на здравеопазването Петър Москов.

Това става ясно от проект на постановление на Министерски съвет, публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, в който се предлага центровете за спешна медицинска помощ на Софийска област и на София-град да се слеят в един. 

Припокриване на медицински и административен персонал

Една от причините за това е дублиране на медицински и административен персонал в спешните екипи. Сред мотивите на предложението на министър Москов е и факта, че във всички области на страната спешните центрове покриват границите на съответните областни администрации.

"Единствено спешните центрове в София-град и София-област правят изключение. В столицата и областта има формалното спазване на общия принцип", пише в мотивите си здравния министър.

В момента има формиран един център с мобилни екипи, обслужващи само столицата и един център, който разполага само с изнесени периферни, разположени в градовете Сливница, Костинброд, Годеч, Своге, Пирдоп, Самоков, Правец, Етрополе, Ихтиман, Костенец, Елин Пелин, Ботевград, Драгоман.

За сметка на това административното управление и на двата центъра е в София. Така на практика в столицата има два самостоятелни районни координационни централи, които нямат възможност за интеграция помежду си.

Виж още: Москов: Всеки, който е против реформите, ще бъде уволнен

Според Москов липсва медицински, организационен и икономически смисъл от поддържане на два самостоятелни центъра за спешна помощ с адрес в София и структурни специфики, различаващи ги от останалите такива центрове в страната.

Улесняване на работата

Освен това в мотивите се споменава, че голяма част от спешните случаи на територията на Софийска област налагат транспортиране на пациентите до лечебни заведения от град София, което често е свързано с продължително ангажиране на спешния екип и загуба на капацитет за оказване на спешна помощ по места.

Здравният министър отчита още и отлива на лекари и медицински сестри от областта на фона на нарастващото търсене на работа в спешните центрове в столицата.

Не на последно място е налице дублиране на медицински и административен персонал, ангажиран с управлението, координацията и администрирането на дейностите, осъществявани от спешните екипи.

Източник: "Дарик"