Външният министър потвърди, че американско въоръжение на територията на България ще има и то е договорено според постигнатите в Уелс споразумения

Американска техника на българска земя все още няма, но е планирано да бъде разположена в рамките на планирано засилване на ученията по източния фланг, във връзка с кризата в Украйна и напрежението в Близкия Изток. 

Това обяви министърът на външните работи Даниел Митов, след като вчера американския министър на отбраната Аштън Картър обяви, че 250 оръжие ще бъдат прехвърлени в шест държави от Източна Европа.

Американско въоръжение ще има, но няма да дразним Русия

По думите на Митов към момента няма официално възражение от страна на Русия относно това и призова да се спре с нагнетяването на напрежение около провеждането на учения, които са ангажимент от членството на България в НАТО.

"Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките на споразуменията, постигнати в Уелс, и в рамките на сътрудничеството, което имаме в сферата на сигурността и отбраната със САЩ, подписано от 2006 г. от Тройната коалиция”, заяви в Министерски съвет Даниел Митов.

"Няма да се разполагат никакви нападателни оръжия. НАТО няма никакво намерение да разполага техника, която може да се възприеме като признак на агресия. Всичко е насочено към учения, които да повишават отбранителния капацитет на нашата армия”, категоричен беше външният министър.

Това е отговорност, която имаме към НАТО

"Тъй като имаме отговорност пред българските граждани по отношение на подготвяни учения на територията на Република България в рамките на НАТО, за пореден път се създава истерия около нещо, което е обявено предварително, нещо, което имаме като план и е договорено в УЕЛС на последната среща на върха на НАТО. На тази среща 2014 г. бе приет план за готовност за действие, който включва засилване на ученията на Източния фланг на НАТО в отговор на кризата в Украйна и на кризата в Близкия Изток, която е изключително солидна", заяви външният ни министър.

От друга страна въпросният план за готовност за действие включва както адаптационни мерки, но и мерки, които гарантират сигурността на държавите членки на НАТО особено по Източния фланг, поясни още Митов.

Източник: Агенция "Фокус"