Според журналиста Илхан Андай не може да се твърди, че Анкара се е отдръпнала от проекта на Лютви Местан, но покрай партията му има затишие, чиято причина все още не е ясна

Какъв е изборният капацитет на партията на Лютви Местан ДОСТ? Според журналиста Илхан Андай, чийто сайт "24 Родопи" за разрива в ДПС, довел до изгонването на Местан от партията, максимум 100 хил души.

От близо 500 хил. гласа на българските турци ДПС ще задържи 70-80%, а партията на Лютви Местан ДОСТ може да откъсне "максимум" 100 хил. гласа, прогнозира пред Би Ти Ви журналистът.

"Анкара винаги е показвала, че държи в България да има силна единна партия, която да защитава интересите на българските турци. Онези 500 хил гласа, които ще изиграят особено важна роля на президентските избори в България, 70-80% ги държи ДПС. ДОСТ, която беше регистрирана преди броени дни, математически погледнато, има възможност да откъсне 60, 70, максимум 100 хил. гласа и то ако продължи силната подкрепа на изселническите организации", смята Андай, като добавя обаче, че Местан тепърва трябва да гради организационни структури.

Според него през последните седмици активността на изселническите организации по линия на ДОСТ силно е намаляла, няма и нови "опорни точки", като ситуацията силно контрастира на тази по времето, когато Турция и Русия бяха със силно влошени отношения заради сваления самолет.

По думите му не може да се твърди, че Анкара се е отдръпнала от проекта на Лютви Местан, но е и трудно да се каже дали намаленото темпо се дължи на летния сезон, или има общо със ситуацията след опита за преврат в южната ни съседка.

Виж още: Партията на Местан вече е факт

Той припомни, че затоплянето на отношенията между Турция и Русия започна още преди метежа.

Андай коментира и присъствието на Касим Дал на митинга в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул. "Касим Дал фигурира в един списък на управляващата партия от много години - и като приятел на Ердоган, и като отцепил се от ДПС", каза той.

Журналистът обаче е на мнение, че появата на Дал на митинга е идея, дошла от София, а не от Анкара и е пряко свързана с предстоящите президентски избори у нас.

Източник: Би Ти Ви