Юлия Ненкова беше единственият кандидат за поста

Майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Юлия Ненкова, беше избрана за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Ненкова беше единственият кандидат за поста, като кандидатурата ѝ бе издигната от ГЕРБ и подкрепена от 137 депутати. Един народен представител се обяви "против", а други 10 се въздържаха.

Юлия Ненкова е настоящ заместник-кмет на Столичната община с ресор "Законност, координация и контрол”, а от 2010 г. до момента е и председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

За заместник-председател на КЗК беше избран Димитър Кюмюрджиев, предложен от Патриотичния фронт. Той е юрист, а в периода 1997-2003 г. е бил член на комисията. За него гласуваха 140 депутати и 12 се въздържаха.

Ана Янева, Георгица Стоянова, Красимир Витанов, Красимир Зафиров, проф. д-р Пламен Киров пък бяха избрани за членове на КЗК.

За член на КЗК не бе избран предложения от част от реформаторите Георги Ганев - единствената номинация на неправителствения сектор за член на комисията. Номинацията му беше посрещната с "въздържал се" от депутатите на ГЕРБ и гласове "против" от страна на БСП и ДПС. 

В качеството си на новоизбран председател на КЗК Юлия Ненкова заяви, че най-напред ще провери какво е финансовото състояние на комисията, като поиска проверка от Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Тя обясни, че преписките в комисията ще се разпределят на ротационен принцип. 

Запитана дали няма конфликт на интереси, когато майката на народен представител оглавява КЗК, Ненкова заяви, че няма законова пречка тя да заеме поста, тъй като със сина ѝ не били в йерархична зависимост.