Един от суровите, но безкрайно красиви острови в Средиземно море

Островите в Средиземно море са били разменна монета в редица войни, договори и съюзи назад във вековете. Те са давали на владетелите си стратегически точки за владеене на морето и търговията. Тяхната притегателна сила е безспорна и сега, когато вече няма завоевателни походи, тя се приема обика на туристически рай.

Затова и в поредица от 10 материала ние ви представяме някои от най-приятните за почивка острови в Средиземно море.

Днес се спираме на Малта.

Малта е най-големият остров от Малтийския архипелаг и основният остров на най-малката държавата в Европейския съюз - Малта. Островът е една от популярните туристически дестинации, защото предлага уникално съчетание от нощен живот, спокойствие, култура, история и мистика.

Стратегическото значение на острова за пръв път е открито от финикиските мореплаватели при колонизацията на западното Средиземноморие. През вековете островът е бил владение на Римската империя, Византия, Арабският халифат, Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания, като всички са търсели добри пристанища за контрол върху Средиземно море.

По време на властта на Малтийския рицарски орден на Хоспиталиерите островът до голяма степен се превръща в красивата крепост, която познаваме от сериала "Игра на тронове". Островът е бил събирателен пункт за мнозина благородници, които искали малтийските рицари да ги научат да въртят меча. Хоспиталиерите били и защита за Западна Европа от нападения на Османската империя. В замяна на това те получавали средства, с които превърнали Малта в най-голямата крепост в Средиземно море.

Самият остров Малта се намира на около 90 км южно от Сицилия и на 250 км от Северна Африка. Островът е дълъг 27 км, широк 14,5 км, а дължината на бреговата линия е 137 км. Там се намира и столицата на държавата Малта - Валета.

Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни клифове. Вътрешността му е заета от ниски хълмове със скални тераси по склоновете, на които се отглеждат култури. Любопитен факт е, че на остров Малта няма никакви реки и езера, а сладката вода, която се използва за пиене и за напояване на културите, отглеждани на острова, се получава чрез преработка на морска вода.

Ако търсите дива, девствена природа, гори и зелени поля, Малта едва ли ще ви ги предложи. Това не намалява красотата на острова, тя идва от богата смесицата от култури, простиращи се хилядолетия назад във времето.

Katedralata-sv-yoan-krastitel-vav-valeta-malta

Множеството архитектурни забележителности правят облика на острова шарен и енигматичен. Тежко британско влияние, щипка от арабската култура и неизбежния повей на Малтийския рицарски орден на Хоспиталиерите. Ако отидете във Валета, не пропускайте да посетите катедралата "Свети Йоан Кръстител".

В Малта туризмът е сред основните отрасли. Годишно страната посреща над 1,6 млн туристи, като броят им постоянно расте през последните години. Малта се рекламира и като място за медицински туризъм, като множество европейци пристигат на острова, за да се лекуват от различни заболявания.

Но дори и да не сте болни, пак можете да се насладите на хубави плажове, спокойствие, лукс и красота.

Източник: Bulevard.bg