Според главния архитект на София Здравко Здравков трябва да има ясно регламентиране за заведенията, разполагащи се на тротоарите

От 2017 г. Столична община планира да премахне външните заведения по пешеходната зона на бул. "Витоша", съобщава "Дарик".

Според главния архитект на София Здравко Здравков това може да се случи с промени в Наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата. Той настоява да бъде разписано ясно какво градско обзавеждане е допустимо и при нарушения - собствениците на заведенията да бъдат глобявани.

"Отношението ми е не само към летните градини, а и към цялостното градско обзавеждане. Затова идеята е да се промени Наредбата, за да създаде това усещане за стабилност в бизнеса. Проблемът е, че в момента правилата не са ясно разписани. Моето голямо желание е да създадем такъв регламент, който да е ясен. Ние да знаем как искаме да изглежда нашия град след 5-10-20 години. Да са ясни елементите на градското обзавеждане, да е ясно дали е допустимо разполагане на остъкления в градската среда, дали може да има навеси, дървени и скатни покриви, всички тез неща да бъдат регламентирани", обясни главният архитект.

"Предлагам наредбата да се внесе в Общинския съвет в началото на следващата година, кога ще бъде приета не мога да отговоря. Санкции към собствениците ще има тогава, когато са в нарушение. Тази наредба, която подготвяме, не е в посока рестрикции към бизнеса,е с създаване на един регламент, който да е еднакъв за всички", поясни Здравков.

Източник: "Дарик"