Бързината, с която спешна помощ ще идва, ще се определя от кода, с който е класифицирано обаждането

Между 8 и 120 минути. Толкова време трябва да чакат пациентите за спешна помощ за линейка. Според спешността на пациента за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути. Това се предвижда в проект на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. 

Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код, пише в. "Сега". 

Кодовете

Екипите на спешната помощ трябва да са на място при пациенти в най-критично състояние до осмата минута от повикването. Тези пациенти ще бъдат обозначавани с код червен, като в него ще попадат хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. 

Под жълт код ще попадат пациентите, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. При тях линейката ще идва между 8 и 20 минути от повикването.

Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

Без твърда система

Категоризацията обаче няма да бъде твърда, като едни и същи на пръв поглед проблеми може да попаднат в различна категория. Така например нетравматично кървене може да бъде категоризирано с червен код, ако е налице загуба на съзнание или нарушение на дишането. По-малко спешно е, ако има само световъртеж или идва от гениталиите. 

Стандартът все още е на фаза проект. Според данни от 2011 г. при 58% от случаите спешният екип се е отзовал в рамките на 20 минути, при 27% - до половин час, а при останалите 15% от обажданията хората са чакали над 30 минути. 

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: в. "Сега"