Половината заведения в курорта са зареждали лед от нерегистриран свинарник при изключително нехигиенични условия

Замисляли ли сте се някога откъде идва ледът в заведенията, които посвещавате, докато сте на морето? Оказва се, че това е нещо, на което трябва да обръщаме внимание. 

Нехигиенично и опасно

След извършени проверки по Черноморието стана ясно, че ледът за заведенията в половината Слънчев бряг се е произвеждал в нерегистриран свинарник, при "невъобразимо нехигиенични условия". Това директорът на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев, цитиран от агенция "Фокус".

"В Ахелой се натъкнахме на свинарник, където се произвеждаше голямо количество лед от ледогенератор, при невъобразимо нехигиенични условия, който снабдява половин Слънчев бряг. Този ледогенератор нямаше регистрация при нас", каза Митев.

Той определи това като недопустимо, тъй като водата може да се зарази в свинарника. 

"Това е много опасно, защото при едно евентуално хранително натравяне причините ще се търсят в храната, а причината всъщност да се окаже в леда", обясни експертът.

За цялата проверка

За целия период на проверки са инспектирани общо 66 проверки на временни обекти и хотели, предлагащи услугата "ол инклузив". Българската агенция за безопасност на храните-Бургас в курортния комплекс Слънчев бряг е издала 9 предписания за констатирани несъответствия в сградния фонд и оборудването.

Той добави, че през изминалата седмица са правени и съвместни проверки с други институции в Ахелой, Поморие и Слънчев бряг.

Виж още: Солени цени по морето за медицински услуги

Митев уточни, че при проверките в Поморие е съставен втори акт на баничарница, която предлага храни без да има разрешение и не е регистрирана никъде. 

"Нашите служители не могат да издадат акт на несъществуваща фирма. Затова отидохме с Икономическа полиция и направихме втори акт, който е на стойност 6000 лв.", каза още Митев.

Източник: Агенция "Фокус"