От 2007 г. насам Божидар Димитров заема тази позиция безсрочно поради липса на новоизбран титуляр

Министерството на културата обявява конкурси за редовни директори на четири институции, включително Националния исторически музей (НИМ) и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), съобщава ведомството на своя сайт.

В началото на месеца служебният министър на културата Рашко Младенов обяви, че подготвя конкурси за всички културни институти, чиито директори без редовен мандат. 

Така от днес до 22 март министерството приема документи за местата в НИМ, НИНКН, Националния музей "Шипка Бузлуджа" и музея "Борис Христов" в София.

"Това е законовото положение: директорът на културния институт се избира с конкурс. Какви са причините това да не се е случвало - не знам. Събрах отделите и им казах да подготвят документите, всеки за своята линия, за да пуснем конкурси", заяви Рашко Младенов пред "Дарик".

Конкурс за нов ръководител на НИМ не е обявяван от 2007 г. насам. 71-годишният Божидар Димитров заема тази позиция безсрочно поради липса на новоизбран титуляр. Този казус беше поставян и на парламентарен контрол по време на мандата на Вежди Рашидов.

Рашидов защитаваше решението си да не сменя Димитров, като твърдеше, че "никой друг не познава до кътните зъби НИМ".

"Не ме е страх от конкурс за мястото ми като директор на Националния исторически музей. Ще го спечеля и това ще ме бетонира за поста още за пет години. Право на новия министър е да взема такива управленски решения. Нямам притеснения, чакам условията на конкурса", каза Божидар Димитров, цитиран от "24 часа".

В подобно положение остават Националният филмов център, който за няколко години смени няколко служебни директори, Националното музикално училище "Л. Пипков" и редица музеи из страната.

Източник: "Дарик", "24 часа"