Блокиранeто на пари на енергийни дружества в Корпоративна търговска банка няма да се отрази на цената на тока и парното, заяви председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова

Финансовите проблеми, които може да изпитват част от дружествата, трябва да бъдат решени по друг начин, а не чрез вдигане на цените, смята Светла Тодорова, цитирана от БНР.

Държавните енергийни дружества имат около 160 млн. лв. блокирани в Корпоративна търговска банка. 

"Дружествата имат свободата да разполагат с паричните си средства по начин, който намерят за добре. Ако те имат затруднения, би трябвало да се обърнат към комисията с конкретни предложения. Нямаме сигнали от дружества, че имат проблеми с плащанията си по тази причина",  смята Светла Тодорова.

Топлофикация-София, която е общинско дружество, също има блокирани 80 млн. лв, в КТБ, след като цесиите й не бяха одобрени. 

Общинари от БСП предупредиха, че това може да се отрази на цената на топлата вода и парното в столицата. 

Иначе Тодорова потвърди, че работи добре с новите управляващи. След съгласуване с тях Комисията е приела ново решение за взаимоотношенията между НЕК и двете частни централи в Маришкия басейн, което им дава възможност да променят цени, както и да излизат на свободния пазар с част от блоковете си, ако това бъде договорено. Така че имаме еднопосочна политика в това отношение.

Цената на тока от частните централи е една от причините за дефицитите в Националната електрическа компания, а и заради високата й стойност влияе пряко върху цената за крайните потребители.