Издишаният дим от човек, пушещ цигара, лула или пура, е познат още като "принудително пушене". Непушачите, изложени на него, поемата същите 4000 химически съставки, както и пушачите.

Над 60 от тези съставки са известни с това, че причиняват рак.

Всяка година само в САЩ "принудителното пушене" е виновно за 40 000 сърдечни болести и причинява поне 3000 случая на смърт, предизвикана от рак на белите дробове.

"Принудителното пушене" увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, като уврежда кръвните телца и променя нивата на холестерол в кръвта.

Учените твърдят, че непушачите, живеещи с пушачи, са с 20% по-предразположени към рак на белите дробове. А при непушачите, изложени на тютюнев дим на работното си място или в социалното си обкръжение, този риск е 25 пъти по-висок.

Някои от елементите в цигарения дим, известни с това, че причиняват рак и са канцерогенни, са: формалдехид, арсен, кадмий, бензол и др.

Други съставки, намиращи се в тютюневия дим: амоняк (дразни дробовете), въглероден едноокис (затруднява дишането), метанол (отровен при вдишване), водороден цианид (спъва дишането).

Въпреки че вентилационните системи в заведенията или в дома ви премахват видимия пушек, те не могат да отстранят частиците, които увреждат здравето. Така че не се заблуждавайте, че пускайки климатика, ще премахнете вредното действие на цигарения дим.

През последните дни усилено се заговори за промени в Закона за здравето, които да разрешат отново пушенето в заведенията.

Какво мислите за облекчаването на режима за тютюнопушене на обществени места?

Източник: woman.bg