По-големият брат Виталий бе избран да управлява украинската столица

Доскоро Владимир и Виталий Кличко бяха братя по оръжие на боксовия ринг. Един документален филм от 2011 г. проследява както спортната им кариера, в хода на която завоюват световните титли при боксьорите в тежка категория, така и техните семейни взаимоотношения.

Фотогалерия: Братя по оръжие

На въпроса кои са тези боксови джентълмени с докторски степени и по четири чужди езика се наел да отговори режисьорът Себастиан Денхард, който ги следвал в продължение на две години в Германия, Украйна, САЩ, Казахстан, Канада, Австрия и Швейцария.

Докато нашето внимание обаче е насочено към Владимир и евентуалния му мач с нашия Кубрат Пулев, пет години по-възрастният Виталий окончателно избра политиката.

В разгара на политическата криза в Украйна той се кандидатира за президент на страната, но по-късно се отказа в полза на фаворита Петро Порошенко и предпочете да се състезава отново за кмет на столицата Киев, където живее със семейството си.

Фотогалерия: Картички от Киев

След като през 2006 г. се класира втори в надпреварата, при третия си опит на 25 май той получи над 50% от гласовете, като остави съперниците си за поста далеч назад. От 2012 г. насам Виталий беше депутат във Върховната рада от собствената си партия УДАР (Украински демократичен алианс за реформи, Klichko.org).

Служебният премиер Арсений Яценюк (вляво) и Виталий Кличко се срещат със зам.-председателя на Европейската комисия Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, при визитата й в Киев през декември 2013, когато все още бяха само лидери на украинската опозиция

Баткото на Владимир Кличко е роден през 1971-ва, женен, с три деца, а като свои любими занимания посочва шахмата, дайвинга и музиката. С исполинския си ръст (2,01 м) е по-висок дори от брат си.

Всъщност първо започва да се занимава с кикбокс, като тренира от 13-годишен и става шесткратен световен шампион. През 1996-а напуска аматьорския бокс, донесъл му немалко титли, и става професионалист с 45 победи в общо 47 мача.