Съпредседателят на реформаторите защити правосъдния министър

Правосъдната реформа има за цел да се пребори с мафията и корупцията, а не бавния процес. Така председателят на ДСБ Радан Кънев коментира пред Нова телевизия относно съдебната реформа, която правосъдния министър Христо Иванов се опитва да прокара.

За битката между министър и ВСС

"Наслушах се на хора от статуквото, които повтарят, че съдебната реформа трябва да доведе до по-бърз процес. Целта ѝ е да пребори големия проблем на българското правосъдие, а той се нарича мафия и корупция, а не бавен процес", коментира той.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок подкрепи думите на правосъдния министър, че ВСС е опънал чадър над "язвата" в Софийския градски съд Владимира Янева.

"ВСС е едно от местата, където се окопава мафията и което брани корупцията в съдебната система", заяви председателят на ДСБ.

"Докато няма независим прокурорски орган, който да се занимава с това да разкрие истината и да я представи на съда, за да имаме накрая съдебно решение с мотиви, което осъжда лидери на мафията, не мога да назовавам имена", допълни Кънев.

Черен пиар и атаки срещу реформата

По повод публикацията във в. "Труд" за злоупотреба в правосъдното министерство с обществена поръчка за климатици и последвалата проверка на прокуратурата, Радан Кънев коментира, че се създава медийно-прокурорска интрига, която е "абсолютно куха, за да се удари политиката на един министър в един много важен момент".

"Прокуратурата трябва да работи като най-важната институция в държавата, а не да работи като черна пиар агенция", заяви Кънев.

Наскоро Кънев заяви, че ако не се случи обаче съдебната реформа, това със сигурност е правителствена криза.

Източник: Нова телевизия