Тюркоазените детайли са необходим акцент в дома ни, обясняват от Асоциацията на интериорните дизайнери у нас, която избра синьото "Нептун" за БГ цвят на годината 2016

Близо 400 интериорни дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика участваха в гласуването за цвят на годината, което се състоя на два етапа. Първо се избираше между пет предложени цветови тенденции, а след това - цвят за интериор в специално подготвено за целта приложение.

Според експертите номер 1 за 2016 г. е тюркоазеносиньото, което в продуктовите каталози се означава като цвят "Нептун". Вдъхновен от водата и морето, в много култури този цвят е смятан за защитен талисман, цвят на състраданието и изцелението, цвят на вярата и истината.

Тюркоазът е цвят, на който повечето хора реагират позитивно. Еднакво привлекателен е и за мъже, и за жени, лесно се транспонира както в модата, така и в интериора. Комбинира се чудесно с всички останали цветове от спектъра, тъй като има както топли, така и студени нюанси.

Любим е на много хора, защото едновременно успокоява и зарежда с енергия. Специалистите го препоръчват като цвят, който предразполага към разговори, подобрява концентрацията и създава настроение.    

Цветът е средство, а този нюанс - средство за постигане на дълбочина и пространство, коментира проф. Андрей Даниел от Националната художествена академия, а специалистката по цветознание д-р инж. Мирослава Петрова пояснява: "Тюркоазът добавя плисък на вълнение на неутралните и кафяви тонове, допълва перфектно червените и розовите, създава класически морски облик с дълбоки сини нюанси и оживява всички жълто-зелени."

Колористите посочват, че цветът може да присъства под различна форма в декора на дома. Интериорните дизайнери смятат, че е подходящ за спалнята и хола, но практиката показва, че най-често е предпочитан за банята заради морските асоциации, които поражда. За кухнята се използва по-рядко, но и там стои също толкова свежо и оригинално. Посочва се като особено подходящ за офиси и кабинети.