Най-добре е да се смеем само от положителни мисли или преживявания

Макар и да сме чували често, че е достатъчно да се усмихнем, за да се почувстваме по-добре, истински ефект имат само усмивките, породени от положителни мисли.

Според изследване на Мичиганския университет настроението на хората, които се усмихват изкуствено по време на работа се влошава и води до намалена продуктивност. То може да доведе до емоционално изтощаване и затваряне в себе си. Тези, които се усмихват защото са успели да култивират положителни мисли обаче, могат да подобрят своето настроение.

 

Smile

 

Учените наблюдавали работата на шофьори на автобус в продължение на 2 седмици. Те следили разликата между изкуственото усмихване и искреното, породено от хубави спомени и мисли. Проучването е едно от първите, които разглежда емоционалните прояви през дълъг период от време, както и разликата им при мъжете и жените. Оказало се, че при жените негативните ефекти от преструвките са по-силни, но същото важи и за позитивните, когато се усмихват искрено.

Учените предупреждават, че макар и да се учим да се усмихваме чрез култивирането на позитивни мисли, след определен период това може да ни накара да се чувстваме неавтентични и в противоречие със собствените си чувства.

 

Източник: spisanie8.bg