Четири НПО-та внесоха кандидатурата ѝ в Народното събрание

Четири неправителствени организации (НПО) официално внесоха в Народното събрание кандидатурата на депутата от БСП Мая Манолова за омбудсман.

НПО-та вносители са Движение ДНЕС, Центърът за защита на правата в здравеопазването, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и Институтът за модерна политика (ИМП). Председател на ИМП е Борислав Цеков, който беше в листите на БСП на последните парламентарни избори.

Манолова за омбудсман

Те са адресирали предложението си до всички парламентарни групи и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В писмото се изтъква, че институцията омбудсман трябва да е проактивен фактор и да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта.

Според вносителите за омбудсман трябва да бъде избрана личност с "широка публична известност, която познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня".

"Институцията на омбудсмана има нужда от нова енергия, защото се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт", коментира кандидатурата Борислав Цеков, и добави, че Манолова е доказала, че може да казва "не" на съмишленици и "да" на опоненти в името на определени каузи.

Номинация срещу подкрепа за конституционни промени?

Преди няколко седмици за пръв път името на Манолова започна да се спряга за поста. В публичното пространство се появиха спекулации, че издигането ѝ е гарант за подкрепа на част от БСП за предложените от правителството промени в конституцията.

Това бе категорично отречено от правосъдния министър Христо Иванов. Той проведе разговори с представители на социалистите, но категорично заяви, че държавните постове не могат да са част от търговия на парламентарна подкрепа. Въпреки това Иванов изрази мнение, че Манолова би се справила добре като омбудсман.

Потенциалната ѝ кандидатура беше подкрепена и от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров, в статус на личната му страница.

Източник: Би Ти Ви