Ако имате кураж, възможност и желание – направете си опасно пътешествие

“Хляб и зрелища” вече не е актуален лозунг. Хляб (както и масло, мляко и т.н.) си имаме предостатъчно, но пък имаме нужда от зрелища, и то от такива, които да ни разтърсят…


Ако имате кураж, възможност и желание – направете си опасно пътешествие.

 

Хората обикновено избягват близките срещи с пирани, тъй като тези рибки са известни с лошия си нрав и острите си зъби. Ако обаче сте готови да скъсите дистанцията с тях, идете в Южна Америка. Гидът ще ви научи как да балансирате с кану и да ловите пирани с помощта на корда и кукичка.

 

pirana

 

 Може да не обичате студа и все пак да карате сноуборд… не точно сноуборд, а сандборд. Спускането с дъска по пясъчни склонове е достъпно в Перу. Местните си седят кротко под парещото слънце и примират от скука и жега. Изведнъж идва лудият гринго. Плаща им, след което половин час се катери до върха на склона и накрая се пуска с дъска, като пускането му продължава точно две минути. Забавно преживяване както за вас, така и за зрителите.

 

Sand Board

 

Няма как в този списък да пропуснем рафтинга, особено този по р. Карнали (Непал), която е най-буйната река в Хималаите. Водата тръгва от високо в Тибет и се спуска през редица ждрела и девствени гори. Ще трябва около два дни покорно да мъкнете багаж към стартовата точка, после обаче ще се плискате във водовъртежи, ще прескачате прагове и ще прелетите покрай много каньони и пустинни плажове.
Рафтингът има едно основно правило – за да излезете “сухи” от водата, трябва да приемете правилата на реката, да се слеете с нея и да влезете в бесния й ритъм.

Има реки с различна категория на трудност. По международни стандарти категориите са шест. Праговете на първа и втора категория са най-лесни, не изискват особени умения, нито физическа издръжливост. При такава разходка можете спокойно да се наслаждавате на гледките и да насочвате леко лодката с греблото. На маршрути от тези категории се допускат както деца, така и по-приключенски настроени пенсионери.

Трета и четвърта категория в рафтинга са по-сложни и изискват известна подготовка от участниците – както физическа, така и техническа. Натоварването е по-голямо и предполага повече издръжливост, по-бърза реакция и по-добри умения за маневриране във водата. Възможни са екстремни ситуации, но не и такива, застрашаващи живота.

 

 

Rafting

 

Още един сблъсък с дивата природа – наблюдение на индийски тигри. Тигровият резерват Канха, разположен в централна Индия е едно от малкото места, където тези животни се разхождат свободно. Там можете да се придвижвате само с джип или яхнали слон. Тигрите умело се крият в местната флора, но продължителното дебнене със сигурност ще ви позволи да ги видите.
 

 

Tiger

 



 

Източник: woman.bg