Досега совалките за промени в Конституцията не доведоха до съществени решения

След като вече два дни премиерът Борисов провежда совалки за подкрепа на предложените промени в Конституцията, свързани с правосъдната реформа, първо с АБВ, а след това и с ДПС, днес той се среща с "БСП - лява България".

До консенсус обаче не се стигна и социалистите няма да подкрепят управляващите за съдебната реформа. Премиерът Бойко Борисов се срещна с лидера на социалистите Михаил Миков.

След срещата Миков заяви, че позицията на БСП остава непроменена и те няма да подкрепят така предложените от управляващите промени в Конституцията. От левицата се аргументират с това, че са предложили да бъде извършен анализ на състоянието на съдебната власт и едва тогава да се предлагат промените. Това не се случи, затова нашата позиция остава непроменена. Ако започне да се прави такъв анализ, в един по-следващ момент ще подкрепим реформата, каза лидерът на БСП.

Борисов бил подведен

"Господин Миков аргументирано ми каза защо са против, защо това, което предлагаме, не отговаря на куп въпроси. Моите аргументи са, че в закона след това ще бъдат артикулирани и техният отговор беше: Когато го направите, сме готови да говорим. Тоест малко бях подведен, че много работа се е свършила, но всъщност се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и за добрите ни намерения, а повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят. Защото с нищо от това, което господин Миков ми зададе като въпрос как ще решим това, което предлагаме в момента, аз не мога да му отговоря, освен с едно - кадровото израстване на съдиите и прокурорите", допълни от своя страна премиерът.

Целта на Борисов е да убеди лидерите на парламентарните групи да приемат варианта на конституционните промни, внесен от депутатите на управляващата коалиция.

Досега постигнатите резултати са далеч от оптимистични за реформата. Първо Георги Първанов, а след това и лидерът на ДПС Лютви Местан призоваха за оттегляне на настоящия проект за промени в Конституцията и ревизията му.

АБВ и имагинерното "джентълменско споразумение"

Първанов и Борисов се обединиха около три основни промени по темата - засилване на ролята на Инспектората към ВСС, разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, и пряк избор на съдии и прокурори.

АБВ се обявява срещу няколко пункта заложени в настоящия вариант на промените, които трябва да се гласуват в петък.

"Говорим за свиването мандата на магистратите – нещо, за което ние възразихме, за явното гласуване, за възможността всеки съд да пита Конституционният съд, с което да затлачим и да направим неефективен съдебния процес", коментира Георги Първанов след срещата си с премиера в понеделник.

Посланието на ДПС: "Без ДПС не може"

Другата среща на Борисов - с ДПС, не донесе също поводи за оптимизъм за реформата в настоящия ѝ вид. От партията на Местан предлагат собствен проект за промени в Конституцията, в който се засилва ролята на т.нар.пленум на ВСС.

По думите на лидера на ДПС Лютви Местан, трябва да се върви към нов проект за изменение на Конституцията само с компромисните предложения, които ще бъдат постигнати до края на тази седмица. Той коментира, че ако все пак това предложение събере 160 гласа, колкото са нужни за конституционна промяна, то ще трябва да "отлежава" и да бъде гласувано на второ четене чак към края на годината.

Премиерът Борисов и Радан Кънев обаче смятат, че трябва да се търси консенсус по вече внесеното предложение. Борисов подчерта, че все още има ден и половина до гласуването в зала и се надява, че все пак ще бъдат събрани необходимите 160 гласа.

Днес Борисов се среща с парламентарните групи на "БСП-лява България" "Български демократичен център". От страна на БСП не се очаква обаче особена подкрепа за реформите.

Про и контра и реконтра протести... отново

Междувременно пред парламента за тази сутрин са организирани два протеста с "пиене на кафе" и "контра пиене на кафе", които да защитават двете позиции - "за" и "срещу" съдебната реформа в този ѝ вид.

"ДПС поиска разписването на нови конституционни промени по техен модел. Ахмед Доган (Хидроинженера), Лютви Местан (агент Павел), Йордан Цонев (Ментата) и Делян Пеевски (10) ще правят "Реформа"... елате на служебния вход на Народното събрание всяка сутрин, докато депутатите не разберат, че искаме истинска, а не фалшива или "изтъргувана" Правосъдна реформа", призовават организаторите на протеста.