Двама от депутатите му гласуваха срещу мерките, които той изпрати на лидерите от Еврозоната, а други 8 се въздържаха

Гръцкият парламент одобри пакетът от мерки за излизане от кризата, който премиерът Алексис Ципрас изпрати на партньорите си от еврозоната, предаде АФП. Предложението бе прието с гласовете на 251 депутати, 32 гласуваха против, а 8 се въздържаха.

Двама от тези, които бяха против и 8-те въздържали се са част от партията СИРИЗА, чийто лидер е Ципрас.

"Сделката включва много предложения, които са далеч от нашите идеи, от това, което смятаме, че е правилно за възстановяването на икономиката", призна Ципрас, но все пак коментира, че има подобрение в сравнение с предложенията на кредиторите от миналия месец, които не включваха облекчване на дълга на Гърция на стойност 320 млрд. евро.

Сред гласувалите с "въздържал се" от СИРИЗА бяха председателката на парламента Зои Константополу и зам.-министърът на социалните работи Димитрис Стратулис.

Виж още: Гърция ще изпълни всички искания на Тройката

"Никога не бих могла да гласувам за това предложение. Това важи и за премиера, който е изнудван", коментира Константополу.

Правителството иска от кредиторите тригодишен спасителен план, в който се включва облекчаване на дълга и инвестиционен пакет на стойност 35 млрд. евро. Въпреки опозицията у дома, Ципрас се съгласи на исканията за орязване на пенсиите, вдигане на данъците и приватизация. След вота на парламента, той има право да преговаря с Тройката по тези условия.

След срещата днес финансовите министри ще подготвят доклад за лидерите на еврозоната, чиято среща е в неделя. Тя ще бъде последвана от спешна среща на лидерите на всички 28 държави от ЕС.

Източник: АФП