Доклад на немското разузнаване казва, че у нас съществуват "значителни пропуски при контрола на влизащите" и "засилена активност на каналджиите"

Поверителен доклад на Берлин предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България. Това съобщават две големи германски медии, които имат достъп до доклада. Ето какво се казва в него:

Най-големият немски таблоид "Билд-Цайтунг" се е добрал до нов доклад на германското правителство, озаглавен "За развитието на ситуацията с мигрантите в България". Докладът, който е поверителен, бил изготвен от структурата "Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция", в която участват германската полиция и германското разузнаване, пише "Дойче веле"

Авторите му предупреждават, че бежанският поток се пренасочва: 

"В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа". Там вече от години действали съответните организирани структури, пише в доклада според "Билд". 

В случай, че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция, която и без това страдала от „липса на средства и персонал”, можела да се окаже "за известно време отвъд границите на възможностите си".

"Значителни пропуски при контрола на влизащите"

Същия доклад цитира и информационният тв-канал ntv. "България продължава да демонстрира политическа решителност да се противопостави срещу евентуалната промяна на маршрута и срещу трафикантската престъпност”, пише в доклада според ntv. 

Но ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно там съществуват "значителни пропуски при контрола на влизащите" и "засилена активност на каналджиите", съобщава ntv и цитира данни, изнесени от вътрешният ни министър Румяна Бъчварова, според които през първото тримесечие на 2016 г. притокът на мигранти в България е спаднал с 30% спрямо предишната година. От 1 януари до 31 март 4 202 души са поискали статут на бежанци в България. 

"Но колко бежанци са се опитали да напуснат най-бедната държава в ЕС и да се отправят към Средна Европа - това не се съобщава", коментира телевизионният канал.

"След затварянето на тъй наречения Балкански маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци. Правителството в София все по-осезаемо се чувства изоставено от ЕС. Оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила, казват в София. Въоръжени граждански отряди вече тръгнаха на лов за бежанци, а в отговор на усиления вътрешнополитически натиск българското правителство оповести издигането на още огради", се казва още в тази кореспонденция.

Edin ot zalovenite ot grazhdanskiya patrul bezhantsi

И в "Билд" става дума за новите огради и "ловците на бежанци". 

"Сега София е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС. В краен случай може да помогне агенцията на ЕС "Фронтекс", коментира пред вестника Щефан Майер от ХСС.

Преди дни пак "Билдц" публикува голям репортаж с текст, снимки и видеоматериал, разказващ за групите доброволци, които преследват бежанци в България. Главни действащи лица в репортажа са трима души с маски и с български трибагреници по дрехите си. 

Очевидно коментирайки тази публикация, евродепутатът от германския ХДС Елмар Брок казва пред "Билд", че в държава от ЕС са недопустими такива частни граждански отряди, които излизат на лов за бежанци.

"Българските граничари ни набиха, взеха ни всичко и ни върнаха обратно"

И вестник "Ди Велт" пише за тормоз срещу бежанците в България. В случая обаче извършители са не гражданските отряди, а полицията. В голяма статия за новите бежански маршрути вестникът между другото преразказва различни лични истории: 

"Когато за пръв път преминал българската граница, Ажуб Хан бил подложен на побой и върнат обратно. Българските граничари "ни набиха, взеха ни парите и телефоните, дори храната и дрехите, и ни прогониха обратно", разказва мъжът. Младият афганистанец бил залавян четири пъти, преди на петия да успее да влезе от Турция в България.

"Веднъж извадихме късмет, защото в патрула бяха включени и германски полицаи. Вярно, че пак ни върнаха в Турция, но поне не ядохме бой от българите", казва Ажуб Хан пред "Ди Велт".

Източник: "Дойче веле"