Според съда в страната ни се допускат системни нарушения срещу бежанците и престоят им тук е опасен

Германски съд постанови, че България и Унгария не са "сигурни страни" за бежанците. Затова те не трябва да бъдат връщани там. Двете страни допускали "системни нарушения спрямо бежанците" и престоят им там бил "опасен", пише "Дойче веле".

Досега бежанците от кризисни региони, подали молба за убежище в Германия, можеха да бъдат връщани в България и Унгария, ако те са били регистрирани там за първи път на територията на ЕС. 

В края на миналата седмица обаче Административният съд в Саарлуис, провинция Саарланд, постанови, че България и Унгария не са "сигурни трети страни" за бежанците. Следователно тези от тях, които на път за Германия са се регистрирали за първи път на територията на ЕС в България или в Унгария, няма да да бъдат връщани обратно в тези две страни, съобщават няколко германски издания.

В България бежанците нямат шанс

"В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване. Те нямат шанс за работа, а българското правителство не полага никакви усилия за интеграцията на тези хора. Затова и в тези страни те няма как да излязат от безизходицата, в която се намират", се казва в решението на съда. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано.

До делото се стигнало, след като сирийска гражданка, чиято молба за убежище в Германия била отхвърлена, подала жалба в съда. Тя и ливанският й съпруг пристигнали в Германия през България и, според Дъблинското споразумение, би трявало да бъдат върнати обратно в България. 

Виж още: Борисов: Незабавно трябва да се спре потокът на бежанци​

Това обаче няма да се случи, тъй като сега съдиите са преценили, че България не е "сигурна трета страна" за бежанците. Според вестник "Саарбрюкер Цайтунг", в провинция Саарланд има 16 подобни случая, които могат да бъдат повлияни от съдебното решение.

Същото важи и по отношение на Унгария. "Саарбрюкер Цайтунг" дава пример с един сирийски бежанец, който трябвало да бъде върнат обратно в Унгария. След решението на Административния съд в Саарлуис обаче, процедурата по неговото екстрадиране е спряна. В мотивите си, съдиите посочват "системните пропуски" на унгарските власти при изпълнението на процедурите за предоставяне на убежище. 

В решението на съда се казва още: "Съществува опасност от нечовешко и унизително отношение към екстрадираните обратно в Унгария бежанци". Съдиите се позовават на решението на унгарското правителство да не приема повече бежанци обратно по Дъблинското споразумение, тъй като страната е изчерпала капацитетите си.

Виж още: Очакват 1 млн. бежанци да дойдат в Европа през 2016 г.

"Германия не може да приеме всички"

Решението на съда породи критики от страна на управляващия Християндемократически Съюз (ХДС). Заместник-председателят на фракцията на ХДС в парламента на Саарланд Роланд Тайс припомни, че други германски съдилища са определили България за "сигурна трета страна" и бежанците могат да бъдат връщани в нея. 

"Макар и в България на бежанците да не им е лесно, Германия просто няма как да приеме всички, които биват преследвани в родината си. Който бяга от война, има право на закрила в Европа, но не всеки има право да ползва социалните придобивки в Германия", е цитиран да казва Тайс пред "Саабрюкер Цайтунг".

Досега Германия не можеше да връща бежанци на Гърция - заради множеството неуредици в процедурите за предоставяне на убежище в страната. Още през 2009 г. германският Конституционен съд спря на това основание връщането в Гърция на един бежанец от Ирак.

Източник: "Дойче веле"