Според социоложката Боряна Димитрова президентският вот е възможност партиите да проверят готовността си за предсрочни парламентарни избори

Въпреки че през август отлагането на кандидатурата за президент е помагало на ГЕРБ, сега партията започва да губи от тази си стратегия. Това обяви социложката от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова в сутрешния блок на БНТ.

"Странна е ситуацията с кандидата за президент на ГЕРБ. До края на август забавянето на обявяването му работеше за партията, но през септември това вече не е така. От началото на септември обаче отлагането на обявяването на кандидата на ГЕРБ буди недоумение в хората. Те се чудят дали изобщо има силен кандидат, който се крие, или напротив - в ГЕРБ са стъписани. Хората очакват да има едно ясно име", коментира Димитрова. 

Според последните проучвания на социоложката агенция кандидатът на ГЕРБ няма да е толкова важен на първи тур, но личността му ще е ключова на балотажа, който е почти изцяло сигурен. Първият тур вместо това ще бъде ключов за партиите:

Президентският вот ще бъде възможност партиите да проверят готовността си за предсрочни парламентарни избори, обясни Димитрова и поясни, че именно първият тур ще покаже тяснопартийната подкрепа и степента на мобилизация.

Виж още: Анатомия на недоверието - защо не вярваме на политиците си

Битката БСП-АБВ ще е сред най-вълнуващите - Корнелия Нинова запазва рейтинга си от 18%, но Георги Първанов е загубил и за пръв път е наравно с нея. 18% е и частта от гласовете, които кандидатът на БСП Румен Радев ще получи.

Според Димитрова при патриотичната двойка Каракачанов (ВМРО) и Нотев ("Атака") се очакват проблеми и спад на одобрението заради различните външнополитически позиции.

По нейни думи проблемите при кандидата на реформаторите Трайчо Трайков се очакват да дойдат от падането на рейтингите на всички лидери на Реформаторския блок. Радан Кънев губи подкрепа заради "липсата на определеност и двусмисленото поведение." За ДПС социоложката отбеляза, че винаги са получавали по-висок резултат от прогнозите.

Виж още: "Алфа рисърч": Разместване в електоралната подкрепа и нови играчи

"Не винаги президентът печели с подкрепата на ДПС, но има митология, дори един страх, че това е така. За мен по-устойчиво е да се търси подкрепата на широк кръг граждани, включително и българските турци. Тогава има стабилност", отбеляза Димитрова.

Референдумът ще получи повече интерес заради изборите, но има сериозен проблем по отношение на скорошните промени в Изборния кодекс - според проучванията на "Алфа Рисърч", едва 22% знаят, че гласуването е задължително.

Източник: БНТ