Гръцкото правителство трябва да представи до неделя план за излизане от кризата

Европа дава последен шанс на Гърция. Срещата на върха на страните от Еврозоната приключи отново без резултат, след като Атинa се представи в Брюксeл без конкретно предложение за споразумение, предаде АФП.

До края седмицата южната ни съседка ще трябва да убеди патрньорите си в еврозоната, че заслужава отстъпка. Ако това не бъде изпълнено, Европейския съюз ще поеме последствията от излизането на страната от Еврозоната.

Тежки дни за Гърция, не по-леки за Европа

"Напускането на зоната на единната валута би било прецедент с неясни последици за паричния съюз на ЕС. 

Не можем да изключим черен сценарий, това е най-критичният момент в историята на ЕС и на еврозоната", бяха думите на председателя на Европейския съвет Доналлд Туск след срещата.

"Всички в еврозоната искат да постигнем съгласие, да няма победители и победени. Ако не се споразумеем в срок, преговорите ще бъдат прекратени, възможен е включително най-лошият изход, в това число и банкрут, и срив на банковата система на Гърция", поясни той.

Европейската централна банка обяви, че ще подкрепя банковата система на Гърция до неделя и че страната може да получи малко краткосрочно финансиране за най-належащите нужди.

Напредък в разговорите

По думите на новия гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос е постигнат напредък на заседанието на Еврогрупата, в което той участва.

От гръцкото правителство съобщиха, че Атина е внесла промени в предложенията за кредиторите и ще представи предложения по т.нар. мостово споразумение, което трябва да осигури финансиране на страната до края на юли, когато се очаква сключването на основното, трайно споразумение, предаде ТАСС.

"Дискусиите преминаха в положителна атмосфера. Процесът ще бъде бърз, той започва в следващите часове с цел да приключи най-късно до края на седмицата", каза Ципрас пред репортери след спешната среща на лидерите от еврозоната.

Гръцката страна ще продължи усилията си, подкрепена от мощно оръжие - присъдата на гръцкия народ, волята на широкото мнозинство за изпълнимо споразумение, което ще сложи край на дискусията за Грекзита и ще очертае перспектива за окончателно излизане от кризата, каза Ципрас.

В неделя в Брюксел ще се състои извънредна европейска среща на върха, посветена на Гърция, с участието на всички 28 страни-членки.

До решаващата дата 20 юли остават по-малко от две седмици. Дотогава Гърция трябва да плати на ЕЦБ 3,5 млрд. евро.

Източник: АФП, ТАСС,