Британският премиер Дейвид Камерън е във възторг от решението

Страстите във Великобритания относно емиграните са на път да се успокоят, след като съдът на ЕС постанови, че страните-членки имат правомощията да спрат безработните имигранти да кандидатстват за социални придобивки повече от 5 години, пише британският "Гардиън".

В отговор на решението на съда в Люксембург британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма нужда от фундаментални промени в европейските имиграционни правила. Камерън коментира, че постановлението "споделя общото чувство".

Казусът

Казусът, по който се произнесоха от съда на ЕС, е за жена от Румъния, която живее в Германия и взема социални помощ там. Европейското правосъдие даде ясно да се разбере, че безработните имигранти, които не могат да се издържат и никога не са работили, няма да получават някои социални помощи повече от 5 години след като са пристигнали в новата страна.

Виж още: Великобритания с нови ограничения за имигрантите

Камерън нарече решението "стъпка в правилната посока".

"Както съм казвал и преди, правото да отиват и да работят в друга европейска страна не трябва да бъде давано на неквалифицирани лица. Трябва да има правила относно ограничаването на социалните придобивки", подчерта британският премиер.