Преговорите са се затоплили, но решение все още няма

35 млрд. евро до 2020 г. е предложила Европейската комисия на Гърция в програма за подкрепа на инвестициите. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след извънредната среща на високо равнище на еврозоната, на която трябваше да се реши съдбата на затъналата в дългове страна, предаде ТАСС.

"Програмата за подкрепа на инвестициите в размер на 35 милиарда евро продължава да бъде част от нашите предложения към Гърция", каза той.

Напредък в преговорите

Френският президент Франсоа Оланд отбеляза, че в преговорите между Гърция и международните кредитори (МВФ, ЕЦБ, Европейската комисия) има напредък, макар все още да няма споразумение.

"Ние се движим в посока на споразумение, но ни остава още работа. Гърция трябва да остане и ще остане в еврозоната", заяви той на пресконференцията след срещата.

Той все пак бе категоричен, че е изключено създаването на трета програма за международна финансова помощ за Гърция.

За напредъка на преговорите се изказа и германският канцлер Ангела Меркел, която заяви, че последните предложения на Гърция са "определено стъпка напред", предаде АФП.

"Всички участници в преговорите, включително и аз, искат Гърция да остане в еврозоната. А това, което Атина представи,определено е стъпка напред", каза тя.

Виж още: Последни сили за спасяване на Гърция

Реформите на Атина

От своя страна, предложенията на Атина за реформи гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2% за 2015 и 2016 г. Предвижда се и повишаване на размера на "данък солидарност", който да облекчи натоварването върху по-бедните и пенсионерите.

Така според предложението на гръцките власти хората с доход от 12 до 20 хил. евро ще плащат данък върху доходите от 0,7%, от 20 до 30 хил. евро - 1,4%, от 30 до 50 хил. евро - 2 процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хил. - над 6%, а над 500 хил. - 8%. ДДС също няма да е хомогенно. За електричеството, водата и стоките от първа необходимост ставката ще е 13%, за книгите и лекарствата - 6%.

Междувременно Гръцките банки са въвели неофициален лимит за теглене на пари в брой до 3000 евро, съобщи Лента.ру, позовавайки се на данни на "Файненшъл Таймс". Ограничението е било въведено, след като само през почивните дни от банкомати бяха изтеглени над 400 млн. евро.

Източник: ТАСС, "Файнейшъл таймс", Ройтерс, АФП