В националисти в Чехия обявиха, че ако визите за Турция паднат, ще инициират референдум за излизане от ЕС

Европейската комисия подкрепи отмяната на визовия режим за граждани на Турция и предлага на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да го отмени. Това съобщи заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс, предаде БНР. 

От ЕК са дали съгласието си визовият режим да отпадне това лято, съгласно споразумението за спиране на миграционния поток към континента. Въпреки това от Европейската комисия напомнят, че южната ни съседка все още не е изпълнила шест от общо 72 необходими условия за свободно пътуване на гражданите ѝ в Шенгенската зона.

Виж още: Турция с ултиматум към ЕС за визовия режим

Недоизпълнените условия

На 18 март Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно нелегалните мигранти, които искат да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море. В замяна на това страните-членки ще приемат регистрирани сирийски бежанци директно от Турция. С това процесът за премахване на визовия режим трябваше да се ускори. За да се отмени визовият режим на пътуване в страните от Шенген обаче, от ЕК заложиха 72 условия на Турция. От тях тя все още не е изпълнила шест. 

"През последните седмици Турция постигна забележителен напредък. Предстои още работа и тя трябва да се свърши бързо, но ако Турция задържи постигнатото и продължи със същото темпо, могат да изпълнят останалите изисквания", заяви Тимерманс.

Турция все още не е привела антитерористичното си законодателство съгласно стандартите на Съвета на Европа за спазване на човешките права. Тя закъснява и с реформата на антикорупционните си закони, защитата на личните данни, съдебното сътрудничество и връзките с Европол. 

Според Тимерманс шестият неизпълнен критерий обаче ще отнеме повече време.

На Турция се дава време до края на годината, за да подобри своите паспорти така, че да покрият най-новите биометрични стандарти. До тогава нито един турски гражданин няма да влезе в ЕС без виза, освен ако няма биометричен паспорт с електронни данни за снимката и пръстовите му отпечатъци, заяви той.

Без визи от лятото, но твърде малко турци ще могат да се възползват от това

Така на практика много малко турски граждани ще могат да се възползват от безвизовия режим, защото в Шенгенското пространство без пропуск ще могат да пътуват само хора с модерни паспорти с биометрични данни, които не са въведени повсеместно в Турция. 

Вчера Турция прие закон за отмяна на визовите ограничения за страните от шенгенската зона. 

Референдум в Чехия за излизане от ЕС. Но дали? 

На фона на тази новина депутатите на дясно-центриската коалиция "Зора" обавиха, че ако ЕК позволи на турски граждани да пътуват безвизово в ЕС, ще инициират референдум за излизането на Чехия от съюза. 

Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с "Ислямска държава", да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация”, заяви председателят на "Зора" Мирослав Лидински.

От коалицията подчертаха, че целта на инициативата им не е "унищожението на добрите неща в ЕС, а спиране на самоубийствената политика на европейския елит".

Политолозите в страната смятат "Зора" за популистко и ислямофобско движение, припомня ТАСС. Инициативата им за референдум обаче се подкрепя подкрепено от комунистите, мнозинството от депутати от Гражданската демократическа партия и някои представители на партии в управляващата коалиция.

В същото време според експерти истинско провеждане на референдум за излизане на страната от ЕС няма да получи подкрепа в парламента.

Източник: БНР, АФП, ТАСС