Европейската комисия одобри да се отпуснат 368 млн. евро за строеж на новата линия на софийското метро

Днес Европейската комисия одобри инвестиция от над 368 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие в подкрепа на изграждането на нова линия на метрото в София, пише "Клуб Z" позовавайки се на източник в Комисията.

Проектът "Разширение на метрото в София, линия 3, етап I, бул "Владимир Вазов" - Център - ул. "Житница" включва строителството на нов лъч на метрото от почти 8 километра и на осем нови метростанции.

"Благодарение на системите за обществен транспорт, щадящи околната среда, се подобрява привлекателността на градовете предприятията и туризма, насърчава се конкурентоспособността на местната икономика и се повишава качеството на живот", заяви комисарката по регионалната политика Корина Крецу. 

Виж още: Софийското метро - какво е свършено и какво предстои

"Това показва осезаемото положително въздействие на инвестициите по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове в България", допълни още тя.

Новата линия ще свързва кварталите "Сухата река", "Хаджи Димитър", "Красно село", "Славия", "Белите брези", "Лагера" и "Хиподрума" с центъра на София. С линия 3 също ще може да се стига и до жилищни квартали "Люлин", "Младост", "Обеля", "Надежда", "Лозенец" и "Дружба", като се прави връзка с линии 1 и 2. Инвестициите покриват също доставката тна 20 метровлака.

Виж още: Нови тапи в София заради строежа на метрото

Източник: "Клуб Z"