Доклад, представен в Брюксел, показва, че нито една от седемте държави извън еврозоната не е готова за единната европейска валута

България не покрива напълно изискванията за въвеждане на еврото, обявиха от Европейската комисия.
Причината: не сме минали през чакалнята за еврозоната - механизма ERM2.

Той е създаден, за да гарантира, че обменните курсове между еврозоната и останалите европейски валути не прекъсват икономическата стабилност в общия пазар, както и да помогне на страните извън еврозоната да се подготвят за влизането си в нея, припомня БНР.

Виж още: Защо България не е готова за еврозоната

България обяви, че до средата на годината планира да кандидатства, за да бъде допусната до чакалнята, където трябва да престои поне две години, отбелязва Би Ти Ви.

За да въведе еврото, всяка държава трябва да покрива няколко критерия: 

инфлация
бюджетен дефицит
държавен дълг
валутен курс
дългосрочни лихвени проценти

За първи път сега беше обявено официално и още едно изискване - първо да влезем в банковия съюз, т.е. банките ни да минат под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Изводът на Еврокомисията - нито една от седемте държави извън еврото не е готова за него.

Въпреки това България, Хърватия и Швеция не са покрили само едно от изискванията - стабилност на валутния курс, отбеляза еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

В този смисъл от Брюксел приветстват работата на българското правителство за влизане в ЕRМ2, което означава да отговорят и на критерия за валутния курс.

При държавите извън валутния съюз има проблеми с разликите между местните курсове и еврото. За България този проблем не съществува заради обвързаността на лева с единната валута чрез валутния борд

По-рано агенция "Ройтерс" обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България

ЕЦБ се притеснява от липсата на пълна независимост на БНБ. Заради това от финансовата институция със седалище във Франкфурт смятат, че страната ни не изпълнява критериите за пълноправно членство в еврозоната. 

Източник: Би Ти Ви, БНР