Ваксините за новородените ще занимават и следващия министър на здравеопазването

До края на седмицата или най-късно в началото на следващата ще бъдат доставени петвалентните ваксини за новородени. Това увери здравният министър Мирослав Ненков, цитиран от агенция "Фокус".

Според него проблемът с ваксините остава да виси и това е едно от нещата, с които ще се сблъска новият здравен министър.

Ваксините - проблем в наследство

"Проблемът с ваксините за новородените деца ще остане да занимава наследника ни. В края на тази седмица и началото на следващата ще дойде първата петвалентна ваксина по спечеления търг. Днес, до края на работния ден, трябва да постъпят в министерството документите на фирми, които ще се явят на пряко договаряне с шествалентна ваксина. Към 10.00 часа тази сутрин не беше постъпила нито една оферта", каза министърът.

Ако не бъде получена оферта, министерството няма друг изход освен да открие нова поръчка за пряко договаряне. Ваксините обаче до края на годината са подсигурени, уточни Ненков.

Виж още: Последни сме в Европа по използване на противогрипни ваксини

Няма да има трусове

Според него до края на годината няма да има трусове, дори да не бъде сключен договор за шествалентна ваксина.

Ненков посочи, че въпросът ще трябва да бъде решен от наследника му. "Следващият министър трябва да реши въпроса с ваксините, но и да направи организация, така че да се разпише рамково споразумение или да организира обществената поръчка за доставка на ваксини за следващата 2015 г.", обясни Ненков.

Виж още: Грипът вече е тук

В наследство остава и провеждането на търгове за оборудвани линейки за 28 спешни центрове и районни здравни инспекции. Успешното провеждане на търговете ще подсигури в най-добрия случай 61 специализирани оборудвани автомобила за нуждите на спешната помощ.